
Är Sverige verkligen jämställt?
Vad innebär jämställdhet? ”Jämställdhet innebär att kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla områden i livet.”
Många anser att Sverige är jämställt men här nedanför finns 3 punkter som visar att vi inte nått hela vägen.
Föräldraledigheten - kvinnor tar i genomsnitt ut 75 % av föräldraledigheten.
Även om män och kvinnor har samma förutsättningar att ta ut föräldraledighet så tar kvinnor ut 75 % och män 25 % av ledigheten. I sex av tio fall är mamman hemma med barnen när de är sjuka. Att fördelningen inte är jämställd påverkar kvinnornas situation på arbetsmarknaden negativt. När kvinnorna inte är på jobbet lika mycket så kan det leda till att de får sämre karriärmöjligheter och löneutveckling vilket leder till ett ojämställt samhälle. Om alla familjer istället skulle dela lika på föräldraledigheten så hade båda föräldrarna fått bättre förutsättningar att utveckla sina karriärer.
Lönen - män tjänar i genomsnitt 11 % mer än kvinnor.
Det står klart att män i genomsnitt tjänar mer än kvinnor. Skillnaden ligger på ca 11 %. Även om löneskillnaderna sjunkit något så är de ungefär lika ojämna som för 20 år sedan. Löneskillnaden mellan män och kvinnor beror delvis på att kvinnodominerade yrken har lägre löner än mansdominerade. Trots att Sverige rankas som ett av världens mest jämställda länder så är Sverige inte bland de länderna med lägst löneskillnad mellan könen.
Företag – män sitter på fler än fyra av fem stolar.
På de flesta företagen dominerar männen då de sitter på ungefär fyra av fem stolar. Kvinnorna är alltså en minoritet på företagen och därför behöver de jobba mer för att nå upp till höga tjänster, hög lön osv. De kvinnor som driver företag har oftast företag inom hårvård och med färre anställda. Till skillnad från kvinnor så driver män oftare aktiebolag och har fler anställda. Det är också mer vanligt att kvinnor kombinerar sitt företagande med en annan anställning vid sidan av.
Viktiga årtal för jämställdheten.
1864 – det blir förbjudet för män att slå kvinnor.
1921 – kvinnor får rättan att rösta i Sverige.
1939 – kvinnor får inte sparkas från sina jobb för att de blivit gravida eller gift sig.
1947 – män och kvinnor som är anställda av staten för lika mycket lön.
1965 – olagligt med våldtäkt inom äktenskapet.
1975 – kvinnor får fram till den 18:e veckan själva bestämma om de vill göra abort.
1982 - ett par som gifter sig kan välja mellan både mannen och kvinnans efternamn.
1999 – man får inte längre köpa sexuella tjänster.
Olivia Vidal