
KLIMATET SOM INTE KAN VÄNTA
Under den senare tiden av 1800-talet växte det fram en tid i historien, som kom till att ge stora konsekvenser för dagens samhälle. Jag syftar såklart på industrialiseringen i västvärlden.
När urbaniseringen tog fart i världen skedde en stor övergång från det trygga, cirkulära jordbrukssamhället till ett nytt, stortänkande industrisamhälle. Med så mycket folk ute i industriarbeten och bosatta på samma ställe i städerna, blev samhället under denna tid allt mer centrerat kring effektivitet för att få tid till så mycket produktivitet som möjligt. Man började förbränna kol och olja till fabriker och fordon, vars restprodukter man senare lärde sig kunna omvandla till engångsartiklar i plast av alla dess former. Detta var stora vinster i vardagen för att kunna förenkla tillvaron för dåtidens mänskliga population, men som resulterade i en rad av olika framtidsbekymmer som lags över på kommande generationer.
Idag vet vi bättre än så. Men frågan som återstår är då varför vi inte gör bättre ifrån oss? Idag lever vi i ett ytterst modernt samhälle där stora världsproblem inte förblir frågetecken. Stora industriella utsläpp hänger på storföretagen, men de kommer bara skapa förändring om vi använder vår konsumentmakt för att främja den. Företagen bryr sig inte om miljön, men de bryr sig om pengar. Varje gång du går till affären och köper valfri vara, röstar du fram vilken typ av värld du vill leva i och lämna över till nästkommande generationer. Se då till att veta var din etik, moral och ditt samvete ligger, för det är dessa tre komponenter som behöver skalas fram för att hjälpa oss nå en medveten värld.
Nedan lägger jag fram konkreta tips på bordet som i princip vem som helst kan ta till för att lätta på sitt ekologiska fotavtryck. Om alla gör något för att hjälpa miljön varje dag, så utgör det en stor gemensam bråkdel i slutet av dagen.
1. Åka kollektivt
Att åka kollektivt är ett utav det mest simpla klimatsmarta val man kan göra, och av den som gör valet krävs det ytterst lite av. Många tycker att kollektivtrafiken idag kan vara alldeles för dyr, men i jämförelse med vad? Enligt naturskyddsföreningen så släpper en tågresa mellan Stockholm – Åre ut 35 kilo koldioxid, kontra en personbil som släpper ut 200 kilo. Skillnaden är att tågbolagen blir direkt beskattade på de utsläppen som sker under deras resor, vilket bilägare inte behöver göra för varje. Så i praktiken är det ett dåligt argument då bilen även släpper ut ungefär sex gånger mer koldioxid i förhållande till tågresan, vilket kanske kan få kompenseras med ett högre pris. Tänk på det ett extra varv innan du hoppar in i bilen nästa gång, och klappa dig på axeln nästa gång du stiger på bussen.
2. Säga nej till onödigt plast
Behöver du verkligen tre plastpåsar när du väl shoppar, fast du egentligen kan lägga varorna i samma? Behöver du hämta ett sugrör till varje dricka på uteserveringen? Dessa små ifrågasättanden av valen i vardagen kan göra stor skillnad. Om påståendena ovan är vanor för er som läser, så är det ytterst viktigt att försöka omvärdera dessa. Plast är en stor miljöbov som då tillkommit som restprodukt ifrån oljeindustrin, och det är en industri som i först taget inte ens går att få in i en miljövänlig ekvation. I många fall är plast även ett knepigt material att återvinna, då att det finns så många olika varianter utav det. Detta kan i många fall leda till att det inte alls återvinns, utan bränns hos miljöstationer – vilket är ett bakslag eftersom att plast i sig är duktigt-bra på att släppa ifrån sig gifter, såsom mikroplaster och andra kemikalier. Så säg hellre ett slätt nej till plast istället för att uppmuntra till denna tråkiga engångsvaran.
3. Inte handla onödiga saker (precykla)
Vi lever i ett konsumtionssamhälle där vi ständigt matas med reklam och marknadsföring för varenda vara och tjänst på marknaden. För många är det ren logik att vi inte behöver en t-shirt i varje färg i våra garderober, eller ett par nya skol för varje shoppingrunda, men det är just detta som konsumtionssamhället försöker intala oss. Nyckeln till att minska våran klimatpåverkan är helt enkelt att jobba i ett enkelt mindset som sparar pengar och lättar på klimatet – att precykla. Detta begreppet är nära besläktat och betyder helt enkelt att du tänker igenom dina potentiella köp en extra gång innan, och ifrågasätter saker som ifall du kan få tag på ekologisk avokado utan plast istället för att ta den konventionella med plast.
4. Inte slänga skräp i naturen
Detta känns som en jätteonödig punkt på denna lista då det är så fruktansvärt självklart, men när jag ibland strosar runt på promenader märker jag att alla inte ser det som en lika stor självklarhet. Skräp kan inte brytas ner i naturen. Punkt. Jag kan lova er alla att soptunnor finns utplacerade utav en mycket angelägen anledning, för att skräpet ska kunna tas omhand på rätt sätt. Naturen har ingen aning om hur man bryter ner plast eller metall, utan det är två material som vi människor trollat fram vilket därav gör det till vårat att ansvara för.
5. Ät mer grönt
Många brukar vara medvetna om att transportsektorn släpper ut en hel del växthusgaser, men allt färre vet nog att animalieindustrierna släpper ut mer än hela transportsektorn. Detta på grund av att boskapshållning i dagens utsträckning kräver enormt mycket vatten, grödor och många andra resurser för att ”hållas igång”. Ett enkelt val som lättar på denna extrema miljöbelastningen är att äta grönt. Odling av frukt och grönt kräver långt mindre resurser i jämförelse med underhållning av boskap, och med tanke på att baljväxter och grönsaker säljs till ett väsentligt lägre pris än kött – så kan det vara något värt att överväga.
Vi ungdomar måste se till att öppna ögonen och våga bry oss om våran framtid. Det finns inget som är förutsägbart om man går runt och förväntar sig att några ska tackla klimatkrisen åt oss, för det är ju trots allt vår framtid det handlar om. Trots att alla som delar detta jordklot med oss idag har ett precis lika stort ansvar som oss, så måste vi visa att vi också tror på fortsättningen av en klimatsmart värld under åren då vi kanske inte längre har lika mycket att oroa oss för.
Filippa Åberg