top of page

Jämställd ridsport

Ridning är en av de få sporterna där kvinnor och män tävlar tillsammans på samma villkor. Men hur jämställd är ridsporten egentligen? Här är mina tankar och åsikter om problemet.

 

 

Om man kollar på hur det ser ut i toppen av eliten i hoppning så märker man ganska snabbt att det finns brister. I topp 20 i världen så är 18 av dem män. Medan ridning på lägre nivå domineras däremot av kvinnor. Varför är det så? Har det att göra med att män på något sätt är bättre på att rida än kvinnor och därför lyckas bättre eller vad kan det bero på?
    Jag skulle helt klart svara nej på den frågan. Jag tror inte det har någonting att göra med hur vi är byggda fysiskt, trots att män kan ha en fördel då de fysiskt sett är starkare än kvinnor. Men det finns fördelar och nackdelar med allt. Men så stora och avgörande skillnader kan jag faktiskt inte se. Jag tror snarare att det har att göra med något mycket djupare än enbart hur vi ser ut fysiskt. Om vi tänker utifrån den kvinnodominerande lägre nivån så tror jag att det handlar om normer och hur samhället ser ut idag. Vad anses vara ’’coolt`` och vad är egentligen accepterat av samhället?
    Min bild av samhället idag är att det är väldigt mycket fokus på hur de olika könen ’’ska” vara och bete sig. Detta tjej- och killtänket tror jag hänger med oss genom hela vår barndom och uppåt i åldrarna. Från att vi köper dockor till flickorna och bilar till pojkarna redan från när de är små barn så printar vi omedvetet in det killiga- och tjejiga-tankesätten i deras huvuden. Detta tror jag är början på problemet.
    Om man då kollar på varför ridsporten på lägre nivå domineras av kvinnor så tror jag det har mycket att göra med hur vi blir behandlade som barn. Många som börjar rida går ju inte och köper en häst det första de gör. Utan de allra flesta börjar på ridskola som små. Men när killarna börjar komma upp i åldrarna så märks det mer och mer att det faktiskt inte är så coolt att rida som kille, det är inte accepterat av samhället på samma sätt. Snacket som går i skolan om att det är ’’bögigt`` att rida som kille t ex tror jag är en väldigt stor anledning till varför många unga killar slutar, vilket är så otroligt synd. I den åldern så bryr man sig väldigt mycket om vad de andra i skolan säger och det ständiga behovet av att passa in är normalt (been there, done that). Trots att ridning är en fantastisk sport så kanske inte det roliga känns värt om man blir mobbad i skolan för sitt intresse.

 

 

På videon ovan ser ni min kompis Valdemar Wahlbeck som kort berättar om hans version av hur det är för killar att ingå i en kvinnodominerad sport. Videon filmades in under kursen ”Idrottsforum för jämställdhet” anordnad av SISU, som vi i Halmstads Fältrittklubbs ungdomsstyrelse deltog i, november 2018.

 

En annan orsak till detta är förmodligen att det nästan bara marknadsförs som en tjejsport. När killar då ser detta så kan det sända ut lite fel signaler, som att killar inte kan också eller rättare sagt inte ska hålla på med hästar. Detta tror jag dock har förbättrats, då det blir mer och mer jämställt i Sverige generellt och man uppmärksammar ämnet jämställdhet mer på sociala medier än tidigare. Men vi är inte helt där ännu, utan det finns fortfarande mycket kvar att jobba på. Detta är varför jag tror att det är vanligare att tjejerna stannar kvar i stallet, just på grund av att det är klassat som en ``tjejsport’’ och är accepterat.

 

Då kommer vi till elitnivån. Varför är det helt plötsligt män som dominerar? På de lägre nivåerna var ju problemet att det är mindre killar och nu är det tvärt om istället. Vad beror det på?
    Det finns inget facit på varför det är som det är. Kanske har det att göra med att när man väl kommer upp i nivåerna så är man runt den åldern som det är vanlig att få barn i. Att hoppa så höga hinder med gravidmage är nog ingenting att rekommendera. Kanske av den anledningen tappar vi kvinnorna i eliten? Till viss del, ja. Det händer. Alla vet att man kan vara en hur duktig ryttare som helst, men har man inte en tillräckligt bra häst så kan man inte hoppa på elitnivå. Hur många sponsorer tror du vill vänta så länge innan man kommer tillbaka helt återställd efter en graviditet? Jag tror inte svaret är så många, utan då är hästen redan hos någon annan. Det kan vara en anledning. Om vi gräver ännu djupare i det, vem är det då som är sponsorerna? – Företag som leds utav män. Det tror jag har en jättestor roll i det hela. Män förstår män bättre. Precis som kvinnor förstår kvinnor bättre. Så är det och det är väl kanske inte något konstigt egentligen. Men det blir ett problem när männen är de som sitter på maktpositionerna (eller okej, det finns många kvinnor också såklart, men nu generaliserar vi lite här) Till störst andel är det faktiskt män som sitter i någon typ utav maktposition. Om valet står mellan en man och en kvinna – Vem tror du då de vill satsa på?

 

I en rapport som finns på Svenska Ridsportförbundet som heter ”Jag är en normal kille” (av Eva Linghede och Håkan Larsson) framkommer att för ungefär 100 år sedan så användes hästar främst av män inom det militära och jordbruket. Senare när hästarna inte behövdes längre på samma sätt så blev hästen mer en fritidssysselsättning. Då började även kvinnor ägna sig åt ridningen. Detta tror jag också kan ha en påverkan på dagens ridning. Idag är 88% av medlemmarna i Svenska ridsportförbundet tjejer. I rapporten menar de att det på den internationella elitnivån ändå domineras av män. Att det mest är män som syns i tävlingssammanhang kan kanske förklaras i Hege Johansens studie som nämns i rapporten. Studien tyder på att tjejer från början lockas att rida för att ta hand om hästarna och att killarna mer lockas av att börja tävla. Även att killarna förutses tävla och få framgång för att accepteras. Det är mer okej för en tjej att bara gosa med hästen och rida för skojs skull på fritiden. Det tror jag är otroligt sant. Detta speglar väldigt mycket de klassiska tjej- och killegenskaperna. Att tjejer ska vara mer omhändertagande och mjuka och nöja sig med det, medan killar ses som mer tävlingsinriktade, presterande och självsäkra. En annan sak som framkommer i studien är precis det jag nämnde tidigare – att män har lättare att få sponsorer. Detta ger män större möjligheter att få bättre hästar och bättre förutsättningar att lyckas på tävlingsbanan.

 

Jag tror alltså att det är väldigt mycket som spelar in i problemet. Det finns inte bara en orsak till varför det är som det är. Men det är i vart fall väldigt tråkigt att det är så. Jag tycker synd om alla killar som under sin skoltid får utstå så mycket skit rent ut sagt. Bara kolla på dressyrryttaren Kristian Von Krusenstierna. Han blev mobbad i skolan på grund av att han höll på med ridning. Efter att han hade vunnit sitt första SM så blev det däremot coolt helt plötsligt, även om det alldeles nyss var töntigt enligt klasskompisarna. Kristian är ett tydligt exempel som visar att innan framgång är ridkillar inte accepterade. Så ska det inte vara.
      Jag tycker synd om alla tjejer som har det som krävs och vet vad de vill men ändå inte lyckas. Den enda kvinnliga svenska elithoppryttaren, som har hållit hela vägen som jag kan komma på är Malin Baryard. Det har funnits väldigt få kvinnliga förebilder under en lång tid, men nu börjar man äntligen se mer tjejer träda fram i hoppningen. Som avslutning så vill jag bara säga till dig som läser detta: Stå på dig själv. Gör det du vill och låt dig aldrig kategoriseras av samhället. Vill du tävla – gör det. Vill du inte tävla – gör inte det då. Det är ingen annan som kan tala om för dig vad du förväntas göra. Tack.

Skriven av Thilda Göransson, SA18

bottom of page