top of page

Sociala medier bidrar faktiskt till psykisk ohälsa!

 

 




















 

 

Det kommer hela tiden nya skrämmande rapporter om att den psykiska ohälsan bland dagens ungdomar ökar mer och mer. Det är ett känt faktum att sömnlösheten hos unga människor har blivit vanligare under de senaste åren, vi är dessutom väl medvetna om att sängsurfandet är en orsak till problemet. Att ungdomar idag har blivit mer stillasittande är ett givet faktum och en konsekvens av mobiltelefonernas förmåga att fängsla sin ägare. Fler unga har en försämrad självkänsla och kan själva se att mobilerna ligger bakom en nedstämdhet. Men vad är det egentligen är som äger oss och varför är det så svårt att lägga mobilen åt sidan?

Dessa tre hälsonedgångarna i samhället beror inte bara på en och samma sak. Men forskare har ändå kunnat se tydliga paralleller mellan sociala medier och ungdomars hälsa.

Efter att ha gjort intervjuer med några från min klass, SA18 på Sturegymnasiet och andra ungdomar i min krets upplever jag att stressen och pressen främst finns hos unga tjejer. Det rör sig i stort sätt kring den marknadsföring som sker på sociala medier, där stora profiler som genom att dela med sig av ”vardagsbilder” driver sin affärsverksamhet. Att reklamera sitt utseende och dokumentera aktiviteter är en daglig arbetssyssla för en media-influenser. Men de nya jobben har väckt en hets bland den yngre generationen. Att uppdatera sina sociala medier med bilder aktivt är numera en osynlig norm för de flesta. Många av de jag intervjuat beskriver att de upplever en press av att se bilder på idealiska kroppar och perfekta ansikten och känner sig stressade över andras bilder som skapar visioner om ett felfritt liv utan någon baksida. Det väcker känslan av otillräcklighet och ångest. Skolarbete och fritidsaktiviteter tillför tillräckligt med stress, inte behövs det fler saker som begränsar våran sinnesstämning.

 

En av de största skälen till att människor lider av psykisk ohälsa är mobbning och utanförskap, sedan långt bak i tiden. Skillnaden från dåtidens och dagens elaka ord är att de numera sänds på sociala medier. Tyst och anonymt, oundvikligt, under alla tider på dygnet.

Hot och trackaserier når utsatta mobbningsoffer vart de än går och att konfrontera sin förtryckare är svårt utan bevis. I chattrummet finns det inga trivselregler som det finns i skolan och inte heller finns det vuxna som ser till att alla behandlar varandra schysst.

Fler unga tvingas idag ta sömnpiller för att kunna somna, det är mer än sex gånger så många unga som för tio år sedan som tar sömnmedel idag. Vetenskapen visar nu på ett samband mellan sängsurfandet och sömnmedel. I SVT Nyheters artikel ”Ljuset från skärmar försämrar sömnen och minnet” menar Frida Rångtell, doktorand vid institutionen för neurovetenskap på att ”alla skärmar borde vara absolut förbjudna i sovrummet.” Studier visar på att det blå ljuset som skärmar ger ifrån sig håller nere våra melatoninnivåer, vilket gör oss pigga. Melatoninnivån ökar vid mörker och när det blåa ljuset som vi naturligt ska uppleva mitt på dagen förekommer innan läggdags rubbar det balansen i våra sömnrutiner.

Lite sömn gör oss stressade, vi får svårare att koncentrera oss och förmågan att minnas försämras. Enkla vardagsuppgifter kan kännas svåra och vi blir lätt irriterade.

Att många väljer att ta fram mobilen konstant beror på att hjärnan letar efter belöningar. Anders Hansen, psykiatriker, överläkare och författare av boken hjärnstark förklarar att sociala medier lyckats hacka människans belöningssystem. Varje gång vi tror att vi kommer bli belönade höjs våra dopaminnivåer, en signalsubstans som överför signaler mellan våra nerveceller i hjärnan. Hansen menar på att när vi inte belönas varje gång ökar dopaminet de gånger som vi väl belönas, eftersom hjärnan överbelönar osäkra utfall. Beroende av spel på casino eller att konstant plocka upp mobilen för att se om någon har skickat ett SMS eller likat en bild har enligt Anders med vår jakt på utmärkelse att göra. När vi på ett så lätt sätt får snabba belöningar genom till exempel likes och kommentarer överträffar det ansträngningen att träffa andra människor, dejta och motionera. Unga människor blir till följd alltmer ensamma.

Vill du bli av med din ångest över sociala medier? Här kommer tips till dig från SA18!

”Ha en mobilfri dag. Avfölj konton som du blir stressad av, ta en paus från appen som stressar dig.”

”Bry dig inte, det är inte som det ser ut!”

”Se det positiva i sig själva och jämför dig inte med supermodeller, dom har ofta spenderat pengar på sin kropp.”

”Ha inte sociala medier.”

”Logga ut ett tag.”

”Ta bort ditt instagram konto, instagram skapar mest stress.”

”Avfölj konton som du inte mår bra av”

”Kom ihåg att alla inte ser ut som de gör på bilder.”

För att avsluta med en översiktlig åtgärd vill jag inspirera andra att överväga om vi ska låta tekniken bestämma över oss eller om vi ska låta oss själva styra över dess inverkan på vårt psyke. Vi är smarta individer, men inte när vi tillåter någonting att styra över oss. Vi måste börja efterfråga de produkter som gynnar oss och inte storföretagen.

Elsa Sahlberg

elsa.png
bottom of page