
Hormoners påverkan på kroppen
Hormoner är molekyler som fungerar som budbärare för kroppen. De ger signaler till olika delar av kroppen att en förändring ska ske. De mest kända hormonerna är testosteron och östrogen som är mannens respektive kvinnans könshormon. I denna text så kommer du att få lära dig vad dessa hormoner gör och hur det påverkar kroppen.
Testosteron:
Testosteron är ett hormon som alla människor har. Både killar och tjejer föds med det, men under en pojkes pubertet så tillverkar deras kroppar en mycket större mängd av detta hormonet. Testosteronet tillverkas i testiklarna hos mannen. Testosteronet påverkar kroppen på många olika sätt, både fysiskt och psykiskt. En sak som hormonet gör är att få hår att växa lite överallt på kroppen. På ben, armar, armhålor, ansiktet och runt könsorganet. Dessutom så utvecklas könsorganet. Det blir större och får en mekanism som kallas erektion. Utöver detta så gör testosteron även så att man får det lättare att bygga muskler. På grund av detta så kan man använda testosteron som doping för att öka tillväxten av sina muskler. Denna doping kallas anabola steroider Sexlusten drivs bland annat av oxytocin, serotonin och testosteron. Utan detta så hade människan inte kunnat föröka sig och hade snabbt dött ut.
Östrogen:
Östrogen är ett annat könshormon som, precis som testosteron, förekommer i både killar och tjejers kroppar men finns i en mycket större mängd. Från början är östrogenet testosteron men i kroppen så bildas det genom en reaktion med ett annat hormon som heter androstendion. Östrogen påverkar kroppen på ungefär samma sätt som testosteron. Kvinnan får hår kring sitt könsorgan, armhålor, armar och ben. Utöver detta utvecklas även könsorganet samt bysten och blir större. Gemensamt med testosteronet är att det är detta hormon som skapar sexlusten hos en människa.
Med dessa stora ändringar i kroppen som kan även psykisk ohälsa tillkomma. Depression, anorexi och ångest är tre utav de vanligaste diagnoserna hos ungdomar idag. Ofta beror det på skolan, familjen eller vänner men även könshormoner kan ha samspel i detta. Det kan hända att barn som kommer in i puberteten ”för tidigt” eller ”för sent” blir nertryckta utav andra barn. En annan sak som kan påverka ett barns psykiska hälsa är kroppens utveckling under puberteten. Ofta så växer man snett, speciellt under puberteten, och detta kan göra att man exempelvis får hår under ena armen men inte den andra. Detta är något som andra barn kan använda för att trycka ner en individ. På grund av kroppskomplex som film, reklam och annat ger så kan de även känna att de inte är fina nog. Med andra ord så är det inte könshormonen som påverkar hur vi mår utan istället omvärlden som har krav på hur man ska se ut och bete sig.
Ludwig Holm


